This domain is pending renewal or has expired. Please contact the domain provider with questions.

Angers-gobelinernes dramatisering af Apokalypsen

Dato/klokkeslæt

06/11/2024
10:30 - 13:30

Sted
Sct. Clemenshus, Parkboulevarden 15, Randers C


Omkring år 1373 sendte hertug Louis d. 1. af Anjou en bestilling til Nicolas Bataille. Han skulle organisere fremstillingen af et af de hidtil største vægtæpper i Frankrigs historie til hertugen af Anjou. Vægtæppet skulle scene for scene dramatisere og levendegøre dommedagsfortællingen i Bibelens sidste skrift, Johannes’ Åbenbaring. Det var et gigantisk foretagende, og de seks endelige gobeliner endte med at måle 5,5 m i højde og ikke mindre end 130 meter i længde tilsammen. I arbejdet engageredes Robert Poisson, som drev et af Frankrigs førende værksteder i tæppevævekunst og maleren Hennequin de Bruges, som skulle lave billedgrundlaget til tæppets udfærdigelse. Disse vægtæpper er et vidnesbyrd om en sand opblomstringsperiode for vævekunsten og de rette socioøkonomiske omstændigheder, 100-årskrigen til trods (1337-1453). Vægtæpperne står i dag som et kraftigt vidnesbyrd om en imponerende kunsthåndværksmæssig tradition, og tæppet vidner om visse tekniske færdigheder, som stadig kan vække undren hos forskere såvel som hos vævere.

Den billedlige formidling af Bibelens historier er dog ikke ny for 1300-tallet. I flere århundreder havde særligt munke i Europa siddet og kopieret bibelmanuskripter og udstyret dem med formidlende illustrationer i dyrebare farver. Billeder var i den vestlige middelalder et bredt anerkendt supplement til formidling af Bibelens historier, da de kunne hjælpe folk til at huske bibelhistorierne ved at fremstille særlige scener derfra og gøre dem levende for læseren. På dette tæppe vendes forholdet fra manuskripterne dog om: Illustrationerne indtager hovedrollen, og de billedlige dramatiseringer af historien bliver det primære udtryk. Den store overflade, som var til rådighed på tæpperne, gav mulighed for langt større udfoldelse i komposition og formidling af historien.

De kompositoriske valg, som blev truffet i forbindelse med den billedlige fremstilling af fortællingen, viser os nogle symbolske tankemønstre og forståelser, som gjorde sig gældende i middelalderen, og som i nogle tilfælde strækker sig helt tilbage til antikken. Dette gælder særligt tæppets brug af det antikke skillevejssymbol, ”Y”, samt tæppernes brug af musicerende engle.

Foredraget kigger nærmere på tæppets tilblivelse i 1300-tallets Frankrig og dykker ned i de symbolske og kompositoriske valg, der blev truffet i forbindelse med tæppets billedlige formidling af Johannes’ Åbenbaring.

Peter Hvarregaard, cand.theol., ph.d.stipendium
Entré for 70,- kr.
Ingen tilmelding
Arrangør: Sct. Clemens højskoleforening

Randers Folkeuniversitet
Peter Staugaard, fmd.
Sindalvej 7
8940 Randers SV
Mobil 3035 1392
info@randersfolkeuni.dk

www.randersfolkeuni.dk
Du er her: HomeArrangementAngers-gobelinernes dramatisering af Apokalypsen