mlfacets.com

The domain has expired and may be available at auction. If this is your domain, you can still renew it. Register or transfer domains to Dynadot.com to save more and build your website for free!

mlfacets.com

Vort modersmål er dejligt – og dansk kan noget helt særligt

Dato/klokkeslæt

23/11/2022
10:30 - 13:30

Sted
Sct. Clemenshus, Parkboulevarden 15, Randers C


Vort modersmål er dejligt — og dansk kan noget helt særligt. Det kan professor emerita dr. phil. Hanne Korzen bevidne med baggrund i sit virke som sprogforsker og underviser i fransk på CBS i København. En oversætter må stille skarpt på, hvad der udtrykkes, og med hvilke midler. På dansk anvender vi særlige sproglige figurer, som ikke kan oversættes ordret; og hvor man på andre sprog må bruge omstændelige formuleringer, kan vi på dansk klare os med en enkelt glose.

Vi kan cykle, i Frankrig må man aller à bicyclette. Per Durst-Andersen kalder engelsk og fransk for ’være’-sprog’, mens russisk er et ‘stå’-sprog og dansk et ’ligge’-sprog. Restauranten ligger på hjørnet bliver oversat til fransk med: Le restaurant est au coin de la rue. Men hvad stiller man op med en ytring som: En eller anden klovn har ligget og ringet galt nummer? Sproget kan lokke os på vildveje, og det kommer Hanne Korzen også ind på. Der ligger en særlig udfordring i at oversætte konstruktioner som: De arbejdede røven ud af bukserne, men kunne alligevel ikke få enderne til at mødes.

Hanne Korzen, professor emerita, dr. phil
Entre 70 kr.
Ingen tilmelding
Arrangør: Sct. Clemens Højskoleforening

Randers Folkeuniversitet
Peter Staugaard, fmd.
Sindalvej 7
8940 Randers SV
Mobil 3035 1392
info@randersfolkeuni.dk

www.randersfolkeuni.dk
Du er her: HomeArrangementVort modersmål er dejligt – og dansk kan noget helt særligt